Výběr kamenů podle znamení

Výběr kamenů podle znamení

Lubomír Matejčík pondělí, 2. prosince 2019

Beran - hematit, červený jaspis, karneol, ohnivý opál, granát, ametyst, rubín, červený turmalín, diamant

Býk - achát, aventurín, citrín, mechový achát, korál, malachit, chryzokol, růženín, safír, smaragd

Blíženec - žlutý karneol, tygří oko, jantar, citrín, zlatý topaz, mechový achát, modrobílý chalcedon, akvamarín, křišťál

Rak - zelený jaspis, avanturín, korál, jadeit, karneol, bílý chalcedon, drahý opál, měsíček, smaragd, perla

Lev - zlato, zlatý topaz, citrín, jantar, tygří oko, granát, rubín, křišťál, diamant

Panna - citrín, jaspis, jantar, tygří oko, karneol, sodalit, lapis lazuli, ametyst, modrý safír

Váhy - chryzokol, jaspis, růžový korál, jadeit, růženín, perla, akvamarín, růžový turmalín, modrý safír, kunzit

Štír - hematit, červený jaspis, heliotrop, granát, malachit, achát, obsidián, černý opál, ametyst, červený a černý turmalín, rubín

Střelec - sodalit, chryzokol, zelený aventurín, chalcedon, obsidián, ametyst, opál, lapis lazuri, modrý topaz, tmavomodrý a indigo safír

Kozoroh - jaspis, achát, onyx, chalcedon, měsíček, obsidián, černá perla, černý turmalín, záhněda, křišťál, diamant

Vodnář - tyrkys, chryzokol, drahý opál, modrý topaz, akvamarín, světle modrý fluorit, světle modrý safír

Ryby - korál, tyrkys, jadeit, měsíček, bílá perla, drahý opál, fialový fluorit, akvamarín, modrý safír, ametyst, kunzit


Ametyst

Znamení: Skopec, Panna, Střelec, Kozoroh, Ryby

Mírné vibrace ametystu uklidňují a navozují stav, v němž se rozplynou strach, starosti a zloba a duše se může otevřít vyššímu poznání. V jeho fialové barvě se spojuje rudý oheň životní síly, smyslů a činnorodosti s modrým světlem čistoty ducha, klidu a nekonečna. Tak tvoří most mezi Zemí a Nebem a umožňuje přístup k novým dimenzím bytí. Pod vlivem ametystu přijímáme snadněji tajemství života, jež jsou samotným rozumem nepostižitelná. Tento kámen vyjasňuje vidění a sny a kromě toho i předpovědi do budoucna, napomáhá intuici a meditaci. Pročišťuje a bystří rozum. Má přiznivé účinky na různé intoxikace. Lidé ve středověku věřili, že ochraňuje před opilstvím a opojením vůbec. Ve středověku byl také oblíbeným kamenem církevních hodnostářů a bohatých lidí. Omezuje účinky radioaktivního ozáření, pomáhá při cukrovce, padoucnici, usnadňuje porod. Vkládá se také do léčivých krémů, na něž pak přenáší sílu. Přiřazuje se mu čtvrtek, astrologicky odpovídá Jupiteru v harmonickém aspektu a Venuši v disharmonickém.

Akvamarín

Znamení: Vodnář, Ryby, Váhy, Blíženci

Síla kamene: kámen čistého srdce, čistoty mysli, cudnosti a nevinnosti, věčného mládí, naděje, působí příznivě na horní cesty dýchací, má vliv na řeč, sliznice, plíce, zmírnění kašle a astmatických zachvatů, záškrtu, upravení funkce žláz, uvolnění napětí v šíji, spasmus, bolesti čelisti, dásní a zubů, posílení zraku.

Ametrín

Znamení: Kozoroh, Ryby

Síla kamene: meditace, duchovní čistota, vnitřní klid, mozková činnost, látková výměna, podpora léčby chorob zažívacího ústrojí, jater a ledvin, útlum veškerých bolestí, regenerace a očista tkání a pleti, vyjasnění zraku

Aventurín

Znamení: Býk, Rak, Střelec

Patří k nejvšestranějším a nejúčelnějším kamenů. Navazuje těsné spojení s přírodou a její energií, pomáhá nám vstřebat její harmonii, probudit naši duši a otevřít ji této prosté kráse. Ovlivňuje zejména centrum srdce, kde zklidňuje nadměrné emoce a dává tak našemu organismu pocit rovnováhy a uspokojení. Rozsévá tichou radost a klid. Stejně tak pomáhá i při kožních nemocích, které jsou ovlivněny nervozitou a nevyrovnaným duševním stavem. Můžeme jej prakticky použít pro všechny poruchy jejichž původ je nejen duševní a citový, ale i fyzický. Udržuje v rovnováze naše pocity stejně jako náš vnitřní a vnější klid. Tibeťané jej užívali pří léčbě krátkozrakosti. Dnešní prameny ho doporučují k terapii kožních chorob, nejčastěji je užíván v psychoterapii. Léčí se s ním zvláště ty psychosomatické choroby, kde je základní příčina potíží vázana na dětský věk do 7 let.  

Achát

Znamení: Kozoroh, Býk, Blíženci, Štír

Achát spojuje naši duši s vibracemi Země, jež nám pomáhá udržet rovnováhu ve zmatcích a útrapách každodenního života, zůstat sami sebou a dokázat odvahu a výdrž. Propůjčuje nám vyrovnanost a chrání naší bytost před nežadoucími vlivy. Tímto způsobem posiluje sebeúctu, kladný vztah k vlastnímu tělu i cit pro skryté duševní pochody v nás samých i v ostatních lidech. Podle různých pramenů se mu připisuje schopnost přitahovat dědictví a upozorňovat na skryté poklady. Achát byl nošen jako amulet zajišťující dlouhý život, úspěch a dobré přátelé, ale současně byl ordinován proti moru, horečnatým infekcím, epilepsii a náměsíčnosti. Doporučuje se také upevnit destičku s vrostlicemi na okno tak, aby byla prosvícená. V moderní literatuře je využíván také při bolesti hlavy a kožních nemocí. Odstraňuje apatii. Má příznivé účinky proti sklézóze. Astrologové jej doporučovali k odvrácení nepříznivého vlivu planety Merkur. Od středověku je pokládán za symbol zdatnosti a síly, byl užíván jako talisman umělců a talentovaných lidí.

Byčí oko

Znamení: Štír

Léčivé účinky: sebedůvěra, paměť, koncentrace, vitální energie, oživení pohybového ústrojí, zmírnění bolestí a zánětů nervů. Neprůbojnost, roztržitost, poruchy látkové výměny, svalová napětí a křeče.

Citrín

Znamení: Býk, Lev, Blíženci, Panna

Citrín rozvíjí intelektuální tvůrčí schopnosti a pomáhá tak nalézt řešení při začátcích nových projektů. Starším lidem dodává energii. Léčí záněty slepého střeva, podporuje imunitní systém organismu, chrání před negativními účinky záření. Středověk přisuzoval citrínu schopnost učinit svého majitele roztomilým a oblíbeným. Chránil na cestách. Povzbuzuje tvořivost a schopnost komunikace, eliminuje snahy po sebepoškozování. Dovádí člověka k harmonizaci astrálního, mentálního, spirituálního a emočního světa v něm. Je doporučován při chorobách srdce a oběhového systému, ledvin, jater a svalů. Symbolizuje nejen moudrost a vnitřní klid, ale dává i pocit zdraví, tepla a svěžesti. Průzračné zlatité tóny mají značnou schopnost oživovat světelnou energii v nás uloženou a tak podpořit jasnost našeho myšlení a kreativitu. Aktivuje přenos bioelektrických impulsů skrze nervy a tak podporuje a ovlivňuje látkovou výměnu. Jeho silný účinek na poruchy zažívacího ústrojí, cukrovku a na očištění střevního traktu od balastu a jedovatých látek, ovlivňující i čistotu pleti.

Dumortierit

Znamení: Střelec

Léčivé účinky: Boží vedení, pokora, souznění s přírodními zákonitostmi, důvěra, koncentrace, ostrost smyslů, podpora léčby duševních poruch a nervových onemocnění, útlum prudkých bolestí hlavy a vysokých teplot, trávicí trakt. Nespokojenost, malicherné obavy, blokády, slabá vůle, závislosti a návyky na tabák, léčiva a drogy, epilepsie, křeče, střevní koliky a průjmy.

Fluorit

Znamení: Ryby, Vodnář

Nejsilněji působí ve formě osmistěnu fialové barvy. Podporuje rozvoj našeho ducha takovým způsobem, že získá schopnost rozpoznávat nejvyšší pravdu a také ji odrážet, odtud jeho další název "kámen géniů". Zušlechťuje vibrace našich mozkových buněk a umožňuje našemu duchovnu přístup a styk s jemnými, vyššími rovinami skutečnosti. Pomáhá nám vnímat i chápat energie skryté pod povrchem vnějších jevů. Pod jeho vlivem se stanou naše intuitivní vědomosti jasnými a pochopitelnými. Napomáhá k tvorbě dokonalého těla, proto by měl být nošen především dětmi. Jeho úloha při mineralizaci tkáně zubů a kostí předurčuje jeho účinek i v léčení poruch procesů.

Girasol

Znamení: Vodnář, Lev 

Léčivé účinky: Hluboká meditace, jasné vědomí, vnitřní mír, očista ducha a duše, rozpoznání vlastních nedostatků, obrat v životě, tvorba buněk a enzymů, imunitní systém, lymfatická soustava, vyrovnání krevního tlaku, posílení trávicího traktu, útlum bolestí a migrény. Nevyřešené problémy, nevyslyšené touhy, zraněné city, náměsíčnost, psychosomatické choroby.

Heliotrop

Znamení: Štír

Léčivé účinky: duševní očista, energie, spoluúčast se světem kolem, rozvaha, nadhled, itelekt, stimulace organismu, imunitní systém, mízní a cévní soustava, očista krve, regulace srdeční činnosti, podpora funkcí žaludku, jater, žlučníku, sleziny a střev. Nepříznivé vlivy prostředí, stres, nervozita, agrese, ledvinové problémy, záněty žil a nervů, infekční onemocnění, revmatismus, chudokrevnost, hemeroidy, jedy.

Hematit

Znamení: Štír, Skopec

Léčivé účinky hematitu: ochrana před negativními duchovními vlivy, vnitřní klid, životadárná energie, vitalita, vůle, odvaha, rozhodnost, vyrovnanost, podpora tvorby červených krvinek a krevního oběhu, srdce, plíce, játra, slezina. Psychické výkyvy a poruchy, stres, nejistota, beznaděj, tělesná vyčerpanost, nedostatečná funkce ledvin, menstruační poruchy a bolesti, zástava krvácení, otoky a sraženiny.

Howlit

Léčivé účinky: vůle, duševní a citová rovnováha, cílevědomost, látková výměna, trávicí trakt, podpora boje s otylostí, zbavování těla tuků, nečistot a jedů, pravidelná stolice, odvodnění. Duševní lenost, ztráta vůle, nenasytnost, záněty sliznice, zvýšená hladina žaludečních šťáv, problémy kostí, kloubů, zubů a štěpivosti nehtů, nespavost.

Chalcedon

Znamení: Kozoroh, Rak, Blíženci, Střelec

Už od pradávna je chalcedon považován za kámen řečníků. Kdo na něj dýchne a dotkne se ho jazykem, bude prý nadán darem výřečnosti. Držen v ruce nebo nošen na krátkém řetízku na krku podporuje živost, vytříbenost a harmonii našeho mluveného projevu a pomáhá nám překonat zábrany v řeči. V Tibetu platí chalcedon za symbol bílého čistého květu lotosu. Vyvolává v nás schopnosti léčit. Z těchto důvodů se nosil chalcedon již před několika tisíci lety jako talisman proti stavům slabosti, zadumčenosti a nespokojenosti. Chalcedon pověšený na krku znamená sílu a moudrost.

Chryzokol

Znamení: Vodnář, Býk, Váhy, Střelec 

Léčivé účinky: bolesti menstruace, meditace, harmonie, život v souladu s přírodou, prevence proti infekcím, regulace srdeční činnosti a štítné žlázy, vyrovnání krevního tlaku, uvolnění napětí šíje, snížení vysokých teplot.

Jadeit

Znamení: Rak, Váhy, Ryby

Léčivé účinky: meditace, kontemplace, ochrana, vnitřní mír, harmonie, moudrost, milosrdenství, skromnost, nervový a imunitní systém, látková výměna, funkce srdce, krevního oběhu, sleziny, jater, ledvin a žláz, stimulace nadledvinek, voda pro herpes a pásový opar. Neklid, předsudky, citové blokády, neplodnost, onemocnění močových cest, infekční nemoci, nespavost, bolesti hlavy, migréna, bolestivý porod, otravy žaludku, nevolnost.

Jantar

Znamení: Lev, Blíženci, Panna

Léčivé účinky: meditace, rozjímání, okouzlení životem, podpora celkového zdravotního stavu, funkce štítné žlázy, hormonální a trávicí systém, močové ústrojí, vyrovnání hladiny žaludečních šťáv, prořezávání prvních zubů, chmury, deprese, chlad, blokády, bolest, srdeční slabost, žaludeční, jaterní, žlučové a střevní potíže, astma, bronchitida, revma, dna, záněty kloubů, oční a ušní potíže, kožní problémy a alargie.

Jaspis

Znamení: Beran, Štír, Panna, Rak, Kozoroh, Váhy

Podle starých pramenů bývá často označován za "Matku všech kamenů". Neustále vyzařuje oživující očistnou a ochrannou energii. Učí  nás nezištnosti a skromnosti, daruje nám soucit, trpělivost a posiluje naši dobrou vůli. Červený druh jaspisu posiluje a oživuje tělo. Zelený působí blahodárným, uklidňujícím způsobem. Vyrovnává vztah těla a duše a zlepšuje především naše spojení s přírodou a se Zemí. Při nedostatku železa nebo chudokrevnosti se doporučuje nosit celý náhrdelník z červených jaspisů. Podporuje chuť k jídlu. Spolu s karneolem byl červený jaspis ve starém Egyptě nazýván krví Isidinou. Často z něho býval zhotovován zvláštní symbol, tzv. vulva Isidis, původní mystický symbol znovuzrození. Byl nošen, jako talisman chránící před černou magií. Kladně ovlivňuje léčbu ledvin a močového měchýře, pomáhá při léčení ledvinového písku a kamenů, v oblasti gynekologiie je účinný při nemocích vaječníků a vejcovodů, při překonávání nevolnosti v průběhu těhotenství a u porodu.

Karneol

Znamení: Beran, Blíženci, Panna, Rak

Symbolizuje teplou a živoucí energii Země. Jeho elektromagnetické vlastnosti posilují náš pocit vyrovnanosti a přírodní sounáležitost. Takto jsou v duchovní rovině naše myšlenky prohřáty ohledem, pochopením a spoluúčastí k našemu okolí. Učí nás každý přítomný okamžik plně prožít a pomocí vitality a koncepce splnit naše poslání na Zemi. Nechává volně proudit naši vitalitu, probouzí naše tvůrčí schopnosti. Povzbudivá a zároveň uklidňující síla karneolu působí blahodárně při nedostatku motivace. Byl odedávna pokládán za kámen krve, zastavuje krvácení, snižuje horečku, tiší rozbouřenou krev, odstraňuje trému. Ve starém Egyptě byl karneol, podobně jako jaspis, nazýván krví Isidinou. Je také prastarým magickým prostředkem Mongolů. Sibiřští šamanové jej používají k vědomému vymíšťování do astrálu.

Křišťál

Znamení: Kozoroh, Lev, Blíženci

Je symbolem světla Země, průzračnosti duše, síly léčivé energie. Je jako katalyzátor, který přijímá a vysílá enregii zároveň, vyrovnává rovnováhu, stává se zrcadlem naší duše, průvodcem k nekonečnu. V magické oblasti má odporovat veškerému zlu, neutralizovat negativní energii a černou magii, podporuje jasnozřivost, dodává energii a světlo našeho snažení. Propojuje naší duši s vesmírnou věčností, harmonizuje, čistí a chrání auru, odstraňuje blokády bránící průtoku energie, odplavuje veškeré nečistoty aury a disharmonie duše. Je dokonalý nositel čistého světla. Jeho jasný, přímý paprsek obsahuje všechny barvy duhy. Spojuje nás s absolutnem a s pramenem prapůvodní energie, která se skrývá v hloubi naší duše jako božské světlo, prozařující celý tento svět. Neustále nás zve ke splynutí s jeho jasným světlem. Podobně jako  ametyst je všude ve světě ceněn jako meditativní kámen - dnes stejně jako dřív.

Lapis lazuli

Znamení: Panna, Střelec

Léčivé účinky: kontemplace, duchovní poznání, jednota, intuice, mozková činnost, snížení krevního tlaku a regulace krevního oběhu, funkce štítné žlazy a brzlíku, pomoc při zánětu průdušek, potlačení teplot a bolestí hlavy, podpora řeči, prevence proti infarktu, mrtvici a vzniku nádorových onemocnění, nevědomost, nesoustředěnost, nejistota, blokády, deprese, otoky, křeče, záněty očí, vyrážky a ekzémy.

Magnezit

Znamení: Váhy

Léčivé účinky: Magnezit je kámen očisty a vůle, podporuje zbavení se závislostí, zejména těch, které ohrožují zdraví a zatěžují organismus - jako například kouření, snížení hladiny cholesterolu, podpora štítné žlázy a krevního oběhu, očista krve, léčba cyst a pleti.

Malachit

Znamení: Býk, Štír

Léčivé účinky: harmonie, rovnováha citu a rozumu, trpělivost, sounáležitost s přírodou a jejími zákony, kreativita, intuice, rekonvalescence, zmírnění bolestí, podpora srdeční činnosti, žaludku, pankreasu a sleziny, posílení zraku, citové problémy a blokády, ostych, zanětlivé onemocnění, revmatismus, stomatické potíže, koliky, otravy, menstruační a porodní bolesti, skléróza multiplex.

Měsíční kámen

Znamení: Rak, Ryby, Kozoroh

Léčivé účinky: kámen vnitřního klidu, lásky a soucitu, spoluúčast se vším živým, pochopení jednoty, důvěra se vším živým, pochopení jednoty, důvěra v přírodní zákonitosti, ochrana žen a plodu při těhotenství, porod, kojení, podpora mízního systému, pohlavních orgánů, slinivky, sleziny a střevního traktu, citové  rány, duševní výkyvy, emotivní bariéry, ostych, hormonální a menstruační poruchy, nádory, klimakterium, poruchy štítné žlazy a hlasu, otoky.

Mokait

Znamení: Panna, Vodnář, Ryby

Léčivé účinky: vnitřní klid, rovnováha, skloubení vnější aktivity s vnitřní duchovní potřebou, imunitní systém, podpora funkce jater a sleziny, očista krve, pomoc při nejrůznějších zraněních a otocích, ekzémy, vředy a abscesy. Nekli, rozštěpení mysli, stres, blokády, zadrhávání v řeči, záněty dásní a vedlejších čelních a nosních dutin, průdušky, suchý kašel.

Obsidián

Znamení: Štír, Kozoroh, Střelec

Pochází ze žhavého nitra Země, sopečná činnost jej vynesla na povrch. Stejně také působí. Zavádí nás do našich vlastních hloubek a vlastního "podsvětí", vynáší je na povrch a činí je vnimatelnými. Tento většinou černý kámen bez krystalické struktury nás konfrontuje s původní neprojevenou tvůrčí energií a očistným ohněm a světlem neznámých hloubek nevědomí a všech nevyřešených rozporů, jež byly odsunuty do podvědomí. Vibrace této ohnivě jasné energie zemského nitra skrývá nyní obsidián ve svě podstatě, která je stejně jako jeho barva symbolem Země a hmoty. Tak nás spojuje se skrytým světlem, z něhož vznikl zhuštěním veškerý život a hmota a která  dál září v nejhlubším nitru věcech lidí a věcí.

Olivín

Olivín, zářící ve své drahokamové podobě měkkým zlatozeleným svitem, je již od dávných dob  ctěn a používán. Stejně jako chryzopras - kámen podobného charakteru - nás přivádí svým mírným vlněním do spojení s rostliným světem. Jeho zář nás obdarovává teplem, životností, radostnou náladou a jako všechny zelené kameny i on uklidňuje, očišťuje a vyvažuje celkový stav organismu. Jeho největší předností je však dar vnášet zář a žár do citového chladu člověka. Podporuje i rozvoj našich mentálních možností a vnáší rovnováhu a klid do naší mysli. Tento kámen slunce, inspiruje a očisty prosvětluje svou jemnou průzračností občasné stavy melancholie, posiluje citově zranitelné lidi a dodává jim sílu překonávat pocity nejistoty. Jeho vliv je v psychické oblasti široký. Na jedné straně nás od sebelítosti odrazuje, zatímco na druhé straně brzdí domýšlivost a vypínavost. V centru hrdla zprostředkovává vztah mezi srdcem a rozumem, pomáhá nalézt společná slova vyvěrající z moudrosti srdce. Fyzicky olivín podporuje zažívání, funkci sleziny, pomáhá při zácpě a při zánětu střev. V minulosti se ordinoval proti frigiditě, dně, revmatismu, zánětu kloubů, cevních onemocnění a také při některých psychických poruchách. 

Onyx

Znamení: Kozoroh

Pozdě starověký mýtus vypráví  o onyxu, že vznikl z nehtu Venušina, který jí svým šípem odstřelil Amor, a který  spadl z nebes do řeky Gandy. Proto bývá onyx označován za kámen přinášející štěstí, zvláště v lásce. Ještě ve středověku se věřilo, že onyx je účinným afrodisiakem. Onyx je zasvěcen Saturnu a u kabalistů archanděla Verchiela.

Pyrit

Znamení: Kozoroh 

Léčivé účinky: duchovní úsilí, vnitřní klid, moudrost, intelekt, pozornost, objektivní náhled na svět, tolerance, zdravá životospráva, okysličení krve, oživení krevního oběhu, pročištění dýchacích cest, podpora funkce jater, sleziny a střev. Nevědomost, roztěkaná mysl, obavy, chronické bolesti, nervozita, nepravidelný dech, problémy řeči, ochablé svalstvo.

Perly

Znamení: Ryba, Rak, Váhy

Svým procesem vzniku nám perla ukazuje, že každá bolestivá zkušenost, se kterou jsme v životě konfrontováni, nám umožňuje dosáhnout větší dokonalosti. Perla nám symbolizuje, že jen sebeobětováním dosáhneme duchovní lásky. Ukazuje nám, že vnitřní svobodu získáme jen mravností a pevnými pravidly. Podobně jako opál, má perla vlastnost dobro oplácet dobrem a zlo zlem. Některé tradiční nauky nedoporučují zasazovat perlu mezi jiné kameny ( a to platí především pro diamant ), protože v případě možného konfliktu se vzniklá disharmonie jen posiluje a umocňuje. V léčebné oblasti je znám kladný vliv perly jen při nedostatku kalcia v našem organismu a zánětu dýchacích cest.

Rodonit

Znamení: Skopec

Léčivé účinky: kritické zvažování, tolerance, trpělivost, řešení přizpůsobená změnám, stmelení protikladů, sebedůvěra, podpora srdeční činnosti, krevního oběhu a plic, štítná žláza, metabolismus v tkáních, látková výměna centrální nervový systém, plodnost. Neuvážené činy, lítostivost, tréma, nervozita, bolesti, žaludeční problémy, poperační rány, poúrazové zranění, skleróza multiplex.  

Růženín

Znamení: Býk, Váhy

Svou růžovou barvou v nás probouzí cit něžnosti, mírnosti, přátelství a nesobecké lásky. Pomáhá nesmělým projevit skrývané pocity a otevře srdci a smyslům vše, co krásného nás obklopuje. Probouzí v nás citlivost a vnímavost pro umění, oživí v nás fantazii, inspiraci a duševní tvořivost. Učí nás trpělivosti při řešení problémů. Svými měkkými vibracemi obklopuje duši. Jeho vyzařování je jako něžný dotek, pod nímž se naše srdce uvolní, získá opět důvěru a pozvolna se otevře. Rány srdce, které vznikly tvrdostí, hrubostí, odmítnutím nebo nevšímavostí našich bližních v průběhu našeho života, se pod jeho ochranou zacelí. Učí také odpouštět - nám samotným i ostatním. Jako "kámen umělců" oživuje fantazii a tvůrčí myšlení. Moderní prameny zdůrazňují pozitivní účinek u chorob ledvin, srdce, jater, plic a genitálií, též u důležitých center vegetativního nervového systému. Výborný vliv má na poruchy plodnosti mužů. Příznivě ovlivňuje stavy úzkosti a neurotické potíže.

Safír

Znamení: Vodnář, Ryby, Býk, Panna, Váhy, Střelec

Síla kamene: víra, duchovní očista, moudrost, vnitřní klid, intuice, snížení krevního tlaku, krvácení, teploty a bolesti nejrůznějšího druhu, očista krve, ledvin, žlučníku, vedlejších dutin, pleti.

Smaragd

Znamení: Býk, Rak

Síla kamene: očista, nadsmyslová láska, soucit, pokora, paměť, intelekt, regenerace, posílení srdeční činnosti, štítná žláza, útlum migrény.

Sodalit

Znamení: Panna, Střelec

Mezi modrými kameny, jejichž barva reprezentuje sílu ducha, má nejintenzivnější vibrace a vytváří tak nejsilnější spojení ducha a hmoty. Využíváme-li síly tohoto kamene, můžeme lépe uskutečňovat naše myšlenky a cíle v každodenním životě. Pomáhá také těm, kdo rád staví vzdušné zámky a zapomínají, že se v nich nedá žít. Umožňuje jim přizpůsobit realitě své představy a fantazie tak, aby je bylo možné uskutečnit. Daruje nám schopnost myslet do hloubky, přivádí našeho ducha k podstatným věcem a zprostředkuje poznání, že i ve hmotě působí síla ducha. S jeho pomocí se lépe koncentrujeme. Přecitlivělým lidem dodává větší vyrovnanost. Odstraňuje strach z nemocí, dodává odvahu. Třením kamene v rukou je možné posilovat i imunitní systém jiných osob tím, že své přání jim posíláme na frekvenci krystalu.

Sokolí oko

Znamení: Vodnář

Léčivé účinky: pozornost vnitřní i vnější, koncentrace, volnost v myšlení, přehled, tolerance, sebedůvěra, zmírnění silných bolestí hlavy a migrény, regulace hormonální, produkce žláz, posílení zraku.

Sugilit

Znamení: Ryby, Panna, Střelec

Síla kamene: meditace na pravé já, pokora, mravnost, sebekontrola, koncentrace, obranný systém, mízní systém, obnova buněk, mozková a nervová činnost, nejúčinnější pomoc v podpoře imunitního systému a při mozkových a srdečních chorobách a rakovině, podpora krevního oběhu, prevence.

Turmalín

Znamení: Beran, Váhy, Štír, Kozoroh

Turmalín nás učí i nezávislosti, klidu a zdravého sebevědomí. Zvyšuje imunitu, upravuje činnost srdce, pomáhá při chudokrevnosti a zánětu spojivek, usnadňuje porod, léčí dětské nemoce. Chrání před negativní lidskou energií. Necítíte-li se v práci dobře, máte-li nepříjemnosti, stačí i jen pomyšlení na tento kámen a říci si, že rozčílení se Vás netýká. Modrá zář indigolitu,  náležíjící barvou a svým zaměřením zejména do centra čela, nám přináší poselství míru, klidu a vyrovnanosti. Osvobozuje naše myšlení od úzkostných vzorů, které nám brání v inspiraci a poznání skutečných pravd. Světlejší tóny indigolitu jsou vhodnější pro centrum hrdla, kde podporuje jasnou a zřetelnou výřečnost.  

Tygří oko

Znamení: Blíženci, Lev, Panna

Je to žlutohnědý chalcedon s vláknitou příměsí hydroxidu železa. Posiluje schopnost soustředit se, podporuje zdraví a mysl, pedagogické  schopnosti. Chrání před trápením, nesmyslnou žárlivostí, konkurenty a ješitností. Svého majitele činí odvážným, sebevědomým, a proto se hodí do začátků nových projektů v životě. Hřeje naše tělo a pomáhá rychleji překonat nachlazení. V tomto případě pokládáme kámen na třetí čakru. Vzdáleněji mírní také astma, za tímto účelem se nosí na hrudi. Podporuje nazírání do vlastního nitra. Pod jeho vlivem si uvědomíme omezenost hmotného světa. Ukazuje, že život je v neustálém pohybu. Vyzývá nás k tomu, abychom šli stále dále, abychom se nebáli pohledět hlouběji, dokud ve svém nitru nenajdeme ten zlatý poklad, naplňující nás teplem, štěstím a pocitem bezpečnosti. Jeho centrem je solar plexus, ale současně ovlivňuje posílení zraku, neboť toto oslabení bývá často zaviněno emotivními blokádami, které se zde tvoří.  

Tyrkys

Znamení: Ryby, Vodnář

Léčivé účinky: čistota citu, mysli a jednání, obranný systém, pomoc při zánětlivých onemocněních krku, průdušek, plic, dále dásní, paradentóza a bolest zubů, srdeční obtíže, regulace funkce žláz, černá magie, vlivy prostředí, negativní pocity a vjemy, jedy a nečistoty, revmatické problémy, dna, nadměrné pocení, křeče, neovladatelné pohyby, nenasytný hlad, bulimie, poruchy řeči.

Záhněda

Znamení: Kozoroh

Jako kouřově hnědý křišťál vnáší nejsilnější světelnou energii do pozemského života a do hmoty. Zároveň jejím prostřednictvím poznáme, že všechny projevy hmoty vznikly zhuštěním světelných vibrací a jsou tedy světelného původu. Usilujeme-li o duševní rozvoj, ale přesto stále silně lpíme na hmotě, může mnoho léčitelů používat záhnědu jako cenného a účinného pomocníka proti skleslosti a depresím. Moderní prameny doporučují záhnědu v terapii intoxikací, zejména pak při infekčních chorobách a při terapii jejich následků. Má prý také dobrý vliv jako prevence proti ozáření. Celkově stimuluje a tonizuje, s jistým specifickým účinkem na orgány dutiny břišní a na genitálie.